Hoe herken je darmkrampjes bij je baby?

  • Je baby begint kort na de borstvoeding of zijn flesje te kronkelen.
  • Je baby lijkt buikpijn te hebben: hij trekt zijn knieën op naar zijn borst, is gespannen en huilt tot hij buiten adem is.
  • Je baby z’n gezichtje is helemaal rood en z’n buik is opgeblazen.

Een baby met kolieken kan al gauw twee of drie uur aan een stuk huilen. Als ouder weet je vaak niet meer wat te doen om je kleintje nog te troosten of te helpen, wat je zonder twijfel heel wat stress bezorgt. Dat komt dan nog bovenop de vermoeidheid die je al voelt als nieuwe mama of papa. Maar het goede nieuws is dat deze buikkrampen van je baby volledig onschuldig zijn. De groei en goede ontwikkeling van baby's worden hierdoor niet beïnvloed.

7 tips om darmkrampjes bij je baby te verlichten

1) Leg je baby op jou

Leg je kleintje op jouw buik of op je arm. Dit eenvoudige gebaar kan helpen om je baby te laten ontspannen en te kalmeren.

2) Geef je baby een massage

Geef je kleintje een lichte buikmassage waarbij je bewegingen maakt met de klok mee. Naast het feit dat dit gas kan vrijmaken, zal het fysieke contact ook zorgen voor endorfines, hormonen die stress en gevoeligheid voor pijn verminderen.

3) Doe het rustig aan

Zorg ervoor dat jouw baby rustig drinkt. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding, let er vooral op dat je baby geen lucht inslikt tijdens het voeden.

Geef je voeding met de fles, dan moet de speen van het flesje tijdens het drinken vol blijven. Kies er een met een kleiner gaatje of gebruik een verdikkingsmiddel. Hierdoor zal jouw baby langzamer drinken en minder snel lucht innemen. Als je borstvoeding geeft, kan je een beetje melk afkolven voordat je gaat voeden om te voorkomen dat je baby snel moet slikken doordat jouw moedermelk mogelijks te snel doorkomt. Je kunt ook op je rug gaan liggen en jouw kleintje op je buik leggen tijdens de borstvoeding. In deze positie komt je melk langzamer door.

En vergeet ook niet om je baby te laten boeren op het einde van de voeding!

4) Help je baby scheetjes laten

Leg je baby op zijn rug en maak korte bewegingen met zijn beentjes. Je bootst als het ware zijn getrappel na. Je kan ook zijn beentjes samenvouwen en kleine langzame cirkelbewegingen maken boven zijn buikje. Dit zal hem helpen om scheetjes te laten en dus gasophoping te verlichten.

5) Houd het warm

Experimenteer met rustgevende warmte. Draag je baby dicht bij jou, kies voor huid-op-huidcontact en dek jullie beiden in met een warm dekentje of een Snoogy van Doomoo. Een warm bad is ook een goed idee om je kleintje te helpen ontspannen.

6) Leg je baby tegen je aan

Houd jouw baby’tje in een draagzak of een draagdoek, dicht bij jou: jouw warmte, bewegingen en het kloppen van jouw hart kunnen de krampjes verzachten en jouw baby kalmeren.

7) Verminder indien nodig de hoeveelheden

Pas de hoeveelheid voeding die jouw kleintje krijgt eventueel aan. Een overbelaste maag kan namelijk de oorzaak zijn van krampen. Vraag jouw kinderarts of Kind & Gezin om advies voor je de hoeveelheid voeding aanpast.

Wat als er andere symptomen zijn?

Als jouw baby koorts heeft, braakt of diarree heeft, is er mogelijk meer aan de hand dan gewone krampjes. Neem in dat geval contact op met jouw kinderarts.